Bitkilerin İhtiyaçları Nelerdir?
Çoğu bina iç mekanı, verimlilik ve onları kullanan insanların rahatı için tasarlanmıştır. Bu, ışık, sıcaklık ve nemde çok fazla dalgalanma olmadan oldukça sabit bir iç ortam anlamına gelir. Binalar ayrıca hava durumunu korumak için tasarlanmıştır. Rüzgar ve yağmur rahat değil ve iyi işlere de elverişli değiller.
Öte yandan bitkiler havaların ve değişen mevsimlerin tam karşısında gelişirler. Yağmur, ana su kaynağıdır ve güçlü bir esinti harikadır, çünkü ölü dokuları ve eski yaprakları temizler. Pek çok türün fizyolojisindeki değişiklikleri tetiklemek için mevsimsel çeşitliliğe ihtiyaçları vardır.
Kapalı alanlarda başa çıkacak kadar uyarlanabilen bitkiler, bunların nerede kullanılabileceğini belirten Işık , Sıcaklık , Su , Yetiştirme Ortamı , Bitki Besinleri ve Nemi için kendi özel gereksinimlerine sahiptir.
-
Işık
Bitkilerin hayatta kalması için gerekli olan tüm elementlerden, ışık belki de en önemlisidir. Bu olmadan bitkiler çok çabuk ölür. Ama bir binada bulunan farklı ışık seviyelerinde hangi bitkilerin hayatta kalacağını nereden biliyorsunuz?
Bazı türler sadece iyi aydınlatılmış bir atriyumda gelişebilirken, diğerleri nadiren kullanılan bir konferans odasında bulunan düşük ışıkla baş edebileceklerdir.
Doğru ışık ölçümü ve uzman tür seçimi, ihtiyacınız olan görünümü alacağınızdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.
-
Sıcaklık
En çok işgal edilen binaların içindeki sıcaklık genellikle 16 ° C ve 25 ° C arasındadır. Bu çoğu insan için yeterince rahat. Yani, eğer binanızdaki bitkileri istiyorsanız, aynı sıcaklıkta iyi yaşayabilenleri bulmanız gerekir. Neyse ki, aralarından seçim yapabileceğiniz tropik ve alt tropiklerden yüzlerce çeşit ve çeşit var. Tüm bunlar yıl boyunca sıcaklığa uygundur.
-
Su
İç mekan bitkileri bir haftadan daha uzun süre hayatta kalmak için su şarttır. İç mekan bitkileri, fizyolojik refahlarını sürdürmek için yeterli suya ihtiyaç duyarlar, ama artık yok. Su, bitkinin köklerine, su ve besin maddelerinin alımını düzenleyen, aynı zamanda ankraj ve fiziksel destek sağlayan son derece uzmanlaşmış organlara girer. Bitki bir epiphyte (ağaç tepeleri arasında yaşayan özel bir bitki grubu, örneğin bromeliadlar ve birçok orkide) veya bir su bitkisi olmadığı sürece, bir bitkinin kökleri toprağa gömülür. Suyun olması gereken yer burasıdır ve bu nedenle profesyonel iç mekan peyzajı, doğrudan köklenme bölgesine su sağlamak için yer altı sulama sistemlerini kullanır. Köklerin düzgün çalışması için oksijene ihtiyacı vardır, bu nedenle hava kaynağı da gereklidir. Çok sayıda hava dolu gözenekli kompost ortamının gerekli olmasının nedeni budur.
-
Büyüyen Medya
İç mekânlarda geniş bir yelpazede büyüyen medya kullanılmaktadır. Hepsinin avantajları ve hataları vardır ve hangi ortamın farklı durumlarda en iyi şekilde çalıştığı konusunda çalışmak karmaşık bir bilimdir. Büyüyen ortamın birçok işlevi vardır. Bitkinin kökleri için uygun bir demirleme sağlamalıdır; su ve besin maddeleri için bir rezervuar görevi görür; Ortamdaki ani değişikliklere karşı bir tampon (özellikle sıcaklıktaki değişiklikler) olmalıdır. Ve konteynerlerdeki iç mekan bitkileri için, stabilite sağlamak ve bitki ekranının devrilme riskini azaltmak için yeterince ağır olmalıdır.
-
Besin Maddeleri
Sağlık, renk ve büyümeyi sürdürmek için besin maddelerine ihtiyaç duyulsa da iç mekan bitkileri genellikle ağır besleyiciler değildir.
Gübre genellikle bitki kökleri tarafından alınabileceği yetiştirme ortamına uygulanır.
En önemli üç bitki besin maddesi:
• Sağlıklı yeşil yapraklar ve saplar için azot (N)
• Sağlıklı kök gelişimi için fosfor (P)
• Daha iyi çiçeklenme ve renklendirme için Potasyum (K)
İyi bir gübre bu elementlerin dengeli bir oranını, ayrıca temel mikro besinleri veya eser elementleri içerecektir. Gübre kullanımı, ekranın boyutuna ve çevre koşullarına bağlıdır. Büyük bitkiler ve özellikle parlak bölgelerde olanlar genellikle küçük bitkilerden ve yetersiz yetiştirme koşulları altında olanlardan daha fazla besin maddesi gerektirir.
-
Nem
Bitkilere verilen suyun çoğu, bitkinin çevresindeki çözünebilir besinleri taşımak için kullanılır. En nihayetinde bitki, yaprakların yüzeyindeki gözenekler (stoma) yoluyla, nem, ışık seviyeleri ve sıcaklıkla değişen bir işlem olan transpirasyon olarak adlandırılan bir süreçten çıkar.